Online szakemberkeresés



Online szakemberkeresés – a megbízható oldalak előnyei és hátrányai

Az online álláskeresés végtelen lehetőséget kínál minden megpályázható pozícióra. Közvetítők és fejvadászok nélkül stresszmentesebb, és ezerszer kényelmesebben elvégezhető folyamatnak bizonyul az otthonról, pár kattintás által leadható pályázás. 


Azonban ez nem egyszerű feladat, hiszen számos ismert és kevésbé ismert álláskereső portál létezik. A munkakeresők számára az a legfontosabb, hogy az online álláskereső portál megbízható, átlátható és könnyen kezelhető legyen, így a szakemberek minél gyorsabban elindíthatják a jelentkezést, ezzel is közelebb kerülve az álommunkájukhoz.

Ezek az oldalak oda-vissza alapon működnek, nem csak álláskeresők, hanem szakemberkeresők is munkáltatók számára. Így szakemberként és álláskeresőként is regisztrálhatunk.

A munkaadók számára kifejezetten fontos, hogy az adott feladatra – legyen az alkalmi vagy hosszabb távú, kevesebb vagy több szaktudást igénylő munka – választott szakember hiteles forrásból igazoltan megbízható, precíz és a legalkalmasabb legyen az elvégzendő teendőre.

Egy ilyesfajta online portál úgy tarthatja fenn az egyensúlyát, ha mind a munkáltatók, mind a szakemberek egyenlő mértékben szerezhetnek információt a másikról. Így gördülékenyen és gyorsan le tud zajlani a szakember, illetve a feladat keresése.



Három online állás- és szakemberkereső oldalt szeretnénk bemutatni és összehasonlítani:

Qjob, fix24 és JóSzaki



Az ilyen portálokon összevethető szempont a regisztráció menete, az oldal szakszerűsége, kezelhetősége és a keresett igény elégtételének sikeressége. A három portált az előbb említett szempontok szerint szeretnénk értékelni, hogy így segítsük az állás- és szakemberkeresőket a döntéshozatalban azt illetően, hogy melyik állásportált válasszák. Az alapfunkciók összehasonlítása mellett most a lakástakarítás Pápán kulcsszó áll az összevetés központjában.

Qjob



A Qjob oldalán roppant egyszerű a regisztráció folyamata. Beléphetünk például Facebook vagy Google fiókunkkal, de létrehozhatunk egyedi felhasználónevet jelszóval, mint ahogy az megszokott az online platformokon. 

A Qjob arculata fiatalos, kellemes színekkel és taskokkal fogad, nem okoz fejtörést a kívánt fülek megtalálása. A feladatok keresése fülre kattintva máris számos álláslehetőséggel találkozhatunk, melyeket sokféle szűrő segítségével szűkíthetünk. Megadható többek közt a feladat elvégzésének helye, a kívánt fizetési összeg, illetve az elszámolás fajtája. 

Szakemberként regisztrálva minden számottevő adatot megadhatunk magunkról, ami a feladatra való kiválasztásban előnyt ad. Feltölthetünk profilképet, megadhatjuk az átlagos óradíjunkat, az általunk beszélt nyelvet, vagy megadhatunk referenciákat. Talán negatívum közé sorolható, hogy önéletrajz feltöltésére nincs lehetőség, azonban a rendszert kijátszva a referenciák fülnél van lehetőségünk kép feltöltésére, így akár oda is felrakhatjuk önéletrajzunkat jpg formátumban. 

Ezek mellett talán a legfontosabb task, hogy megadhatjuk azokat a kategóriákat, amelyekben feladatokat tudunk vállalni – takarítás és házimunka, üzleti szolgáltatások, korrepetálás és oktatás stb. Ha ezek közül a feladatkategóriák közül kiválasztjuk például a takarítás és házimunka csoportot, még azon belül is pontosíthatjuk a szaktudásunknak megfelelő opciókat; mosás és vasalás, általános takarítás stb. 

A Qjob platformja annyiban is segíti a szakember feladathoz való jutását, hogy a beállított feladatvállalási kategóriákhoz mérten e-mailben is értesítést küld, ha egy újabb lehetőség kerül meghirdetésre. A munkaadókat pedig úgy segíti, hogy ha egy szakember profilját megtekintik, láthatják az általa teljesített feladatokat, és a feladatok elvégzése után begyűjtött fizetési egyenleget. 

Mivel az oldalra bárki regisztrálhat, természetesen előfordulhat, hogy olyan hirdetővel, avagy szakemberrel találkozunk, aki hamis adatokkal rendelkezik, vagy esetleg a szakember átverése és pénzbeli kifosztása a célja. Hogy a hamis hirdetőket kiszűrje a rendszer, a Qjobnál lehetőség van személyes okmányok, mint például a személyigazolványunk feltöltésére. Ezzel hitelesített szakemberré vagy szakemberkeresővé titulál minket az oldal, a profilunkon megjelenő kis kék pajzs által. Érdemes az ilyen ellenőrzött szakembereket választani. Ha a pipás pajzs nincs a szakemberkereső neve mellett, az alapján is megítélhetjük megbízhatóságát, hogy hány ember értékelte jónak vagy rossznak (zöld < és piros =). Szöveges illetve csillagokkal jelölt értékelésre is van lehetőség; a maximálisan adható csillagok száma öt, és a hirdető következő tulajdonságaira lehet reflektálni: udvariasság, pontosság és hozzáállás.


De térjünk rá az álláskeresés módjára. A Qjob oldalán az elvégzendő feladatok leírása lényegre törő, és még a feladatra kattintás előtt is tájékoztatást ad a legfontosabb információkról. De mi is a legfontosabb egy álláskeresőnek? A feladatkör pontos leírása, a feladat aktualitása, a helyszín és a fizetség. Ezeket az Qjob kifejezetten felhasználóbarát módon tárja elénk. Például a takarítás kulcsszó beírása (és a város kiválasztása) után listázva lehet látni az ajánlatokat: „Nappali nagytakarítása – 20 m2, 10 000 forint”. Emellett szerepel a munkaadó neve. A munkaadók megbízhatóságát az is garantálja, hogy a hirdető a meghirdetett feladatai alapján értékelve van. 


Ha egy álláshirdetés felkeltette az érdeklődésünket, a feladatra kattintva további információhoz juthatunk vele kapcsolatban. Tiszta és rendezett pontokba kategorizálva szerepelnek a feladat részletei. Minden munkakör meghirdetésénél mi magunk választhatjuk ki az adott feladatra tipikus részleteket. Egy lakástakarításról szóló feladatnál szerepel a helyiség típusa, a feladat elvégzésének gyakorisága – alkalmi vagy rendszeres –, a kiegészítő szolgáltatások fajtája, úgy, mint szőnyeg porszívózása, ablakok pucolása, szekrények portalanítása, a lakás vagy ház pontos címe, majd lentebb a feladat részletes leírása. Ide a feladó képeket is csatolhat, hogy a munkavállaló még részletesebb tájékoztatást kapjon a takarítandó helyiségről. 

Ha egy feladat megtetszik, ajánlatot tehetünk a munkaadónak. Egy megbízásra való jelentkezés során megadhatjuk a mi igényeinkhez igazított fizetési összeget, írhatunk a hirdetőnek egy rövid, motivációs levélhez hasonló üzenetet, és készen is vagyunk. Ha szeretnénk értesülni arról, ha esetleg más jelentkezőt választanak ki a feladatra, az erre utaló kis négyzetet is beikszelhetjük. A Qjob arról is értesít, ha egy feladatra már nem lehet jelentkezni a „Szakember kiválasztva” jelzéssel a feladat címe alatt.

A feladatra jelentkezett szakemberekkel két külön chatablakon keresztül tudunk kommunikálni: „Megrendelő vagyok” és „Szakember vagyok”. Értelemszerűen a hirdető a megrendelő, de semmi nem zárja ki, hogy egy megrendelő szakember is legyen. Ezért fontos a két beszélgetés elkülönítése, mivel így a szeparációnak köszönhetően átláthatóbb a felhasználó számára, hogy hol beszélget az általa meghirdetett feladatra jelentkezőkkel, vagy ha munkát is vállal, a munkaadókkal. Az értesítési mező sokban hasonlít egy közösségi oldaléhoz, kapunk értesítést üzenetekről, és egyéb fontos, minket érintő eseményekről.

fix24





A következő szakemberkereső oldal a fix24. Az oldal arculata a Qjobéhoz képest barnás földszínei miatt inkább régimódi, hagyományosabb stílust képvisel. A kezdőlapon lejjebb görgetve azonnal kiválaszthatjuk, hogy munkavállalóként, vagy hirdetést feladóként szeretnénk használni az oldalt. Most a szakemberkereső szemszögéből szeretnénk ismertetést adni.


Még mielőtt kiválasztanánk a feladni kívánt hirdetés kategóriáját, képpel illusztrálva böngészhetjük végig a pozíciók és feladatok kifejezetten bőséges listáját. Az általánosabb, gyakrabban keresett pozíciók mellett szerepel kép is, az adott kategórián belüli speciálisabb szakmák pedig név szerint szerepelnek. A házi és ház körüli munkák kategórián belül most a takarító fület választjuk ki. Ezután meg kell adnunk a város, település nevét, ahol az elvégzendő munka esedékes. Budapest kiválasztása esetében kerületekre szűkítve is kereshetünk. A város kiválasztása után tíz kategória különböző kérdéseivel szűkíthetjük és pontosíthatjuk a feladat részleteit. Megadható a takarítás helyszíne, rendszeressége heti alkalomszámra bontva, a munkára jelentkezhető szakemberek „fajtája” – egyéni takarító vagy takarítócég –, a munkavégzés ideje, illetve a takarítandó felület nagysága. Ha ez nem lenne elég, mi magunk is megfogalmazhatunk egy rövidebb leírást a munkáról, és tölthetünk fel képet a munkavégzés helyszínéről. Ha mindezt megtettük, e-mailben kapunk értesítést a hirdetésünk elbírálását illetően.

JóSzaki




A JóSzaki oldala profi regisztrációt igényel, a csalók kiszűrése miatt még a böngészés megkezdése előtt kötelező a személyigazolványunk feltöltése, és egyéb személyes adatok megadása. Ezen a szakemberkereső oldalon a hirdetésfeladás folyamata inverz módon működik az előbbi két oldaléhoz képest; miután megadtuk a nevünk, a keresett szakember pozícióját (takarítás) és a munkavégzés helyszínét (Budapest), e-mailben várhatjuk az ajánlatokat. Ez a folyamat az individuális keresést sajnos kizárja, és a munkával kapcsolatos megadható feltételek is szűkebbek a másik két szakemberkereső portáléhoz képest.



Összességében elmondható, hogy bár mindhárom weboldal ugyanazt a célt szolgálja, mégis eltérően elégíti ki az igényeket. A Qjob és a fix24 oldala olyan szakemberkeresőknek ajánlott, akik személyesen szeretnék végigböngészni az ajánlatokat, és részletekbe menő hirdetést szeretnének feladni. A JóSzaki oldala a hivatalosabb regisztráció miatt megbízhatóságot tükröz, viszont a keresési feltételek szűkössége és a személyes böngészés lehetőségének kizárása miatt olyan szakemberkeresőknek ajánljuk, akik időt szeretnének spórolni, és megbíznak a weboldal által küldött ajánlatok precizitásában.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések