Felújításban gondolkozik? 

Szeretné a buktatókat elkerülni?


Vizsgáljuk meg a villanyszerelési árak buktatóit!


Gyakran felmerülő kérdés, ha villanyszerelőt keresünk a villanyszerelési munkák elvégzésére, kit válasszunk, mi alapján hozzuk meg a döntést?

A választék rendkívül nagy, de mi alapján döntsük el, hogy ki legyen a villanyszerelőnk?



A leggyakrabban a következő módon találunk a villanyszerelőre:


  • ajánlották (valamely ismerősünknél dolgozott már)
  • hirdetés útján találtuk (újság, szórólap, internet)
  • regisztrált villanyszerelők listája 


Ha megtaláltuk a villanyszerelőt, akkor hozzáértéséről is nehéz meggyőződni. Ilyenkor két fő szempontot érdemes mérlegelni, ami alapján meghozhatjuk döntésünket: az egyik a szakmai kompetencia, a másik a munkadíj.



Mit vegyünk figyelembe a szakmai kompetencia vizsgálata során?


  • szakmai múltja
  • referenciái (az általa elvégzett munkák)
  • áll-e szerződésben az áramszolgáltatóval
  • van-e jogosultsága plomba bontásra
  • van-e vállalkozása
  • van e építőipari kivitelezői nyilvántartása
  • ad e írásos árajánlatot, szerződést
  • kér e előleget


Akinek sem vállalkozása, sem áramszolgáltatói szerződése nincs, az az erősen a kockázatos kategóriába tartozik.


Az árakat is több szempont szerint lehet nézni:


  • az adott ár gyanúsan alacsony
  • az adott ár elfogadható
  • az adott ár magas
  • az adott ár nem elfogadható


Aki gyanúsan alacsony árat tud adni, annak valószínűleg nincs vállalkozása (ezért nincs is garancia) és sajnos az esetek többségében a szakmai kompetencia is hiányzik. Ez a választás erősen kockázatos.


Egy fontos alapelv, amit viszont szem előtt kell tartani, mielőtt választunk: almát az almához, körtét a körtéhez kell hasonlítani. Vagyis, nagyon nem mindegy, hogy mit is tartalmaz az ár.


(Ebben a blogbejegyzésben csak a kivitelező-megrendelő közti szituációt boncolgatjuk, nem érintve a generálkivitelező-alvállalkozó kapcsolatot.)


A kivitelezési ár többnyire munkadíjra és anyagköltségre bontható.


A munkadíj összehasonlítása egyszerű matematika, ha tudjuk, hogy a végösszeg milyen tételeket tartalmaz (E.On ügyintézés, plomba bontás, végszerelés, stb.) Ez általában +- 10% azonos tartalom esetén.


A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy az anyagdíj tekintetében nem nagyon van eltérés (ragaszkodva a fentebb említett pontos összehasonlítás elvéhez), ragaszkodva a szakszerű munkavégzéshez.



Akkor mivel lehet trükközni?


Ha nem ragaszkodunk a szakszerűséghez, a kivitelező jelentős nyersanyagár megtakarítást érhet el azzal, hogy olcsóbb, silányabb minőségű anyagokat épít be. Avagy olyan műszaki megoldást alkalmaz, amely kevesebb anyagbeépítéssel jár (kisebb keresztmetszet, kevesebb áramkör, stb.)



Ezeknek az anyagár csökkentő trükköknek, megoldásoknak az alkalmazása esetén nem azonnal jelentkezik a hátrányos hatás, hanem a rendszer használata során. Vagyis minél erősebb a műszaki tartalom gyengítése a szakszerűhöz képest, annál gyorsabban jelentkezik a probléma. Fi relé probléma, kismegszakító probléma, vezeték melegedés stb.



A drágább megoldásnak a haszna a későbbi üzemeltetés során fog megtérülni. Nem fogja állandóan lecsapni a kismegszakítót, nem fog szétégni a vezeték, nem fognak olyan hamar tönkremenni a készülékei, nem ráz a csap, a hibakeresés egyszerűbb lesz és gyorsabb.



A jó választáshoz, a jó döntés meghozatalához szükséges bizonyos szakmai rálátás, ezért a hozzá nem értő ember számára nem egyszerű. Hisz a laikus szemével nézve adott esetben ugyanannyi kapcsoló, dugaszoló aljzat, lámpatest és csatlakozás van kiépítve, mint a drágább megoldásnál.




Így, a bejegyzés végére érve, jogosan merül fel a kérdés, akkor mi is a megoldás? 

A válasz egyszerű! Azt kell eldönteni, hogy nagyon olcsót, vagy jót akarunk. 


Mi a GEVILL Villamosipari Vállalkozás nem ígérjük, hogy a legjobbak, a legolcsóbbak vagyunk!


Mi egyet ígérünk! Mindenkinek az igényeihez és az anyagi lehetőségeihez igazítva valósítjuk meg a maximális műszaki tartalmat és a garanciális hátteret nem korlátolt felelősségű vállalkozásként biztosítjuk.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések